“Jag trivs som volontär i Tyskland”

Jonna M åkte till Postdam, utanför Berlin, för att jobba som volontär genom programet “European Solidarity Corps”.

Jag är en nittonårig tjej från Gävle som tog studenten i våras och för en månad sedan åkte iväg till Tyskland för att jobba som volontär via Europeiska Solidaritetskåren i ett halvår. Det finns förstås många anledningar till att jag ville ge mig ut på detta äventyr, varav en är att jag gärna skulle få användning av, samt förbättra, tyskkunskaperna jag samlat på mig under skoltiden. Vad passar inte bättre då än att få bada i språket ett tag! 

Jag ser även stora vinster i att behöva klara mig på egen hand i ett annat land under en längre period, och verkligen få känna på vardagslivet här, till skillnad från de gånger jag stannat till lite kort som turist. Utöver detta ville jag kunna vidga mina perspektiv genom att lära känna volontärer från andra länder, och den önskan har verkligen gått i uppfyllelse då jag haft många meningsfulla samtal med min turkiska rumskamrat. Jag har också deltagit i ett så kallat ”On Arrival-Seminar” med volontärer från andra länder, vilket gav fler unika inblickar i andra människors kulturer. Bifogat är en bild på den härliga seminariegruppen! 

Gänget med europeiska volontärer från mitt ”On Arrival-Seminar”

Jag arbetar nu i Potsdam, utanför Berlin, i ett ”rörelseteam” som åker runt till olika förskolor och främjar barnens fysiska aktivitet. Hittills har jag varit med på allt ifrån simlektioner, gymnastiktimmar, judoträning och dans! Jag trivs verkligen bra med arbetet tack vare att barnen är så härliga och kärleksfulla, och även personligen har jag ett stort träningsintresse. Jag kommer också få implementera ett eget sportprojekt så småningom, efter att jag blivit lite mer varm i kläderna.

Det här är ett väldigt spännande, lärorikt och roligt äventyr, som jag är glad att Living for Others stöttar mig i! 

En ”veckotillbakablick” som personalen satt upp på en av förskolorna jag jobbat på.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply