FOOD FOR OTHERS

Projektet Food for others är ett samarbete mellan Living for others och livsmedelsbutiker, restauranger och företag som går ut på att använda matsvinnet för att dela ut maten bland behövande.

Vi startade projektet i oktober 2021 med den första matutdelningen efter att skriva på ett avtal med Willys i Skogås/Länna. Efter första året hade vi gjort 82 olika leveranser till cirka 30 familjer. Vi räknar med att under det första året har vi räddat och delat ut över 1 ton mat. En stor insats för många familjer och för miljön!

Matutdelningen sker varannan lördag. Produkterna som Willys ger oss är oftast livsmedel vars bäst före datum närmar sig och andra produkter som har skadade förpackningar. Unga volontärer från Living for others hämtar dessa produkter på Willys butik och åker runt hem till familjerna på samma dag för att leverera dem. Det blir ett kort men mycket trevligt möte. Familjerna har stora ekonomiska problem, som t ex ensamstående mammor som inte har fasta inkomster, familjer där båda föräldrar är arbetslösa och ibland saknar arbetstillstånd, osv. Dessa familjer har tagit kontakt med Living for others tack vare att socialarbetare från t ex Stadsmissionen och Caritas har givit dem information om vårt projekt.

Vid varje tillfälle kör volontärerna cirka 100 km för att komma till Willys och de 5-6 familjerna som vi besöker. Kostnaden för bil och bensin är cirka 500 kr/tillfälle. Detta har finansierats tack vare bidrag från privata personer och några organisationer.

Dagen före julafton och under mellandagarna åkte jultomten med volontärerna som delade ut julmat. Tomten delade ut julklappar till alla barn. Julklapparna kom från generösa familjer från Norra Djurgårdsstaden.