FOOD FOR OTHERS

Projektet Food for others är ett samarbete mellan Living for others och livsmedelsbutiker, restauranger och företag som går ut på att använda matsvinnet för att dela ut mat bland behövande familjer i Stockholms område.

Vi startade projektet i oktober 2021 med den första matutdelningen efter att skriva på ett avtal med Willys i Skogås/Länna. Efter första året hade vi gjort 82 olika leveranser till cirka 30 familjer. Vi fick fler familjer, fler volontärer och fler butiker. Just nu har vi samarbete med Willys Skogås/Länna, Costco Arninge och Willys Mariahallen på Södermalm.

Vi delar ut mat till mer än 60 familjer. Vi har räknat med att vi räddar och delat ut över 4 ton mat varje år. En stor insats för många familjer och för miljön!

Matutdelningen sker varje lördag i två olika grupper. Produkterna som butikerna ger oss är oftast livsmedel vars bäst före datum närmar sig och andra produkter som har skadade förpackningar. Unga volontärer från Living for others hämtar dessa produkter på butikerna och åker runt hem till familjerna på samma dag för att leverera dem. Det blir ett kort men mycket trevligt möte. Familjerna lider av olika ekonomiska problem, som t ex ensamstående mammor som inte har fasta inkomster, familjer där båda föräldrar är arbetslösa och ibland saknar arbetstillstånd, osv. Dessa familjer har tagit kontakt med Living for others tack vare att socialarbetare från t ex Stadsmissionen, Svenska kyrkan och Caritas har givit dem information om vårt projekt.

Vid varje tillfälle kör volontärerna cirka 100 km för att komma till butiker och de 6-8 familjerna som vi besöker. Kostnaden för bil och bensin är cirka 1 000 kr/tillfälle. Detta har finansierats tack vare bidrag från privata personer och organisationer, som t ex Caritas eller Solidaritetsprojekt från Europeiska Solidaritetskåren.

Dagen före julafton och under mellandagarna åker jultomten med volontärerna och delar ut julmat och julklappar till familjerna. Julklapparna brukar komma mest från generösa familjer från Norra Djurgårdsstaden.